jul.
15
Dl
2013
Sopar en confiança
jul. 15 @ 21:00 – 23:00
oct.
7
Dl
2013
Sopar en confiança
oct. 7 @ 21:00 – 23:00
maig
5
Dl
2014
Sopar en confiança
maig 5 @ 21:00 – 23:00
Sopar en confiança
maig 5 @ 21:00 – 23:00
gen.
28
Dc
2015
Sopar en confiança
gen. 28 @ 21:00 – 23:00
nov.
29
Dc
2017
Desenvolupament econòmic al Baix Llobregat i L’Hospitalet @ Cèntric Espai Cultural
nov. 29 @ 10:15 – 11:15
des.
31
Dg
2017
AVÍS IMPORTANT: ajornament del Workshop 2017 fins a nova data
des. 31 @ 9:45 – 10:45
juny
13
Dc
2018
Nit de les infraestructures 2018 @ AUDITORI DE FOMENT DEL TREBALL NACIONAL
juny 13 @ 16:30 – 18:30
oct.
1
Dv
2021
Study of Traffic and Modal Shift Optimisation in the EU @ Col.legi de l'Enginyeria de Camins
oct. 1 @ 10:00 – 12:00
Study of Traffic and Modal Shift Optimisation in the EU @ Col.legi de l'Enginyeria de Camins

La Comissió Europea l’any 2011 va establir uns objectius bàsics per a la xarxa de transport terrestre de mercaderies a la UE, recollits en l’anomenat Llibre blanc del Transport.

El ferrocarril, que regularment s’utilitza per a distàncies llargues, (superiors als 300 km), hauria d’absorbir el 30% del trànsit.

Quan creguem *Ferrmed l’any 2004, la quota de ferrocarril fregava el 18%, una cosa semblant esdevenia en el 2011 i el mateix ocorre en les últimes estadístiques existents (amb l’excepció que ara estem parlant de la UE dels 27).

D’altra banda, la presidenta de la Comissió Europea, *Ursula *von *der *Leyen, assenyala que dins del *European Green *Deal els objectius mediambientals del 2030 deurien encara ser més dràstics.

Desgraciadament, no es veu en cap part un pla detallat que presenti els objectius del 2030 en el transport terrestre de mercaderies. El problema consisteix en el fet que cada Estat membre té les seves pròpies prioritats que, en molts casos, no encaixen amb els de la CE.

Cal tenir en compte que el sistema de transport de mercaderies comporta unes emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que, a nivell de la UE, representen 275 milions de tones anuals (una mica més del 30% del conjunt d’emissions del sistema de transport, sent el responsable del restant 70% el transport de viatgers).

La situació és encara més dramàtica en el que concerneix la proporció de gasos nocius, particularment, *NOx i als accidents i embotellaments que provoquen els camions en les autopistes.

Com revertir aquesta situació? L’única forma és atacar el problema amb criteri “ABC”. És a dir, identificar on es concentra el trànsit terrestre i actuar amb preferència en aquests trams.

El “*Ferrmed *Study” contempla una anàlisi de tots els trànsits en el sistema de transport terrestre (carretera, ferrocarril i barcassa) i identifica on (dins de l’EU *Core *Network) es concentra el 65% del trànsit. A aquesta xarxa selectiva la denominem “EU *Backbone *Network” i és aquí on cal invertir prioritàriament a Europa.

Per descomptat, l’Estudi inclou la identificació i avaluació de les accions que cal dur a terme en les línies ferroviàries i en les rutes navegables interiors, per a transferir trànsit de les carreteres a aquests sistemes de transport, molt més respectuosos amb el medi ambient.

Les actuacions es concentren en les terminals intermodals i ports, *marshalling *yards i en les corresponents vies d’interconnexió.

L’Estudi selecciona també els grans *hubs industrials i logístics que han d’interrelacionar-se entre ells dins de la UE i amb els seus homònims a nivell euroasiàtic. En aquest últim aspecte, es compta ja amb la col·laboració d’universitats i centres de recerca xinesos, i esperem que molt aviat també s’incorporin per part de la Federació Russa i el Kazakhstan.

Evidentment, l’Estudi contempla una anàlisi favorable de l’impacte de les accions previstes en els àmbits socioeconòmic i mediambiental.

L’Estudi, que s’està duent a terme mitjançant un equip internacional d’experts, ha creat una gran expectació a la UE i està rebent el suport de patronals, universitats, associacions professionals, empreses, ajuntaments, Cambres de Comerç, sindicats, etc., a través de la *Ferrmed-*EULER *Declaration. (*EULER = *European / *Eurasian *Locomotive *Economic *Regions). Esperem tenir-ho acabat al començament del pròxim any. En la *Ferrmed *Conference, prevista per al 16 de novembre d’enguany a Brussel·les, pensem poder presentar un avanç d’alguns dels resultats previstos.

gen.
24
Dl
2022
Dinar amb Samuel Reyes
gen. 24 @ 14:00 – 15:30
Dinar amb Samuel Reyes

El Cercle inicia les seves activitats amb un dinar restringit als nostres patrons i col·laboradors.

En aquesta ocasió comptarem amb la participació del director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, que ens parlarà dels objectius i de les inversions de l’ACA per a la nova legislatura.

Al tractar-se d’una activitat amb aforament restringit, les places s’atorgaran per rigorós ordre de confirmació i les inscripcions finalitzaran el dijous 20 de gener.