Presentació
La Fundació Cercle d’Infraestructures es va crear a l’any 2004 amb l’objectiu clar, el de contribuir a difondre el rol de les infraestructures en el desenvolupament econòmic i en el benestar dels ciutadans. Davant dels qui, en defensa d’interessos particulars o bé del qüestionament del model de valors establerts s’hi posicionaven en contra, calia presentar sòlids arguments de la contribució positiva de carreteres, ferrocarrils, ports i aeroports i dels sistemes de proveïment hidràulic, energètic i de telecomunicacions, a la prosperitat de la societat.
Ara quan, malgrat la recuperació econòmica, continua la fortíssima contracció de la inversió pública que afecta a la viabilitat mateixa de moltes empreses constructores i consultores, el debat entorn la defensa de les infraestructures és més necessari que mai. En conseqüència, la FCI creu que no tant sols no ha de fer marxar enrere en la seva activitat, sinó que té una responsabilitat especial en saber trobar respostes a la situació actual.
La Fundació Cercle d’Infraestructures, com tants d’organismes del nostre país, assumeix el repte d’afrontar els temps difícils amb una renovada vocació de contribuir als seus objectius fundacionals, que són possible gràcies a l’esforç dels patrons i al suport dels col·laboradors.
La Fundació Cercle d’Infraestructures està presidida per Santi Vila i Vicente i la seva seu es troba al Col•legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona.
La Fundació Cercle d’Infraestructures és conseqüència de la voluntat de diverses Entitats i Empreses, de sensibilitzar la societat sobre la importància de les infraestructures com a realitat econòmica però també com a element de progrés, de vertebració del territori i de sostenibilitat, l’objectiu final del qual és la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.
Des de l’any 2004 la Fundació organitza a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Reus, Manresa i a la Costa Brava sessions del Cercle d’Infraestructures consistents en col·loquis a l’entorn de destacats dirigents polítics, empresaris i de professionals i acadèmics de primer nivell mundial.
Pel Cercle han passat els presidents de la Generalitat de Catalunya, Sr. José Montilla, Sr. Artur Mas, i Sr. Carles Puigdemont, els alcaldes de Barcelona, Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau, molts alcaldes entre ells els de Girona, Lleida, Tarragona, Manresa, Reus, L’Hospitalet del Llobregat i Figueres. Les ministres Beatriz Corredor, Anna Pastor i Cristina Garmendia, així com el president del Govern de Les Canàries Paulino Rivero, molts consellers dels governs de Catalunya, País Valencià, Euskadi, Castilla la Manxa. Presidents d’AENA, RENFE, ADIF, de Ports de l’Estat, de l’Autoritat Portuària de Barcelona, de Tarragona i de València. Els presidents de Cambres de Comerç de Barcelona, València, Girona, Lleida i Tarragona.
També destacats empresaris com ara el Sr. Juan Miguel Villar Mir, president d’OHL, el Sr. Salvador Alemany, president d’Abertis, el Sr. Àngel Simón, president d’AGBAR, el Sr. Joaquim Ayuso com a conseller delegat del Grup Ferrovial, el Sr. Àlex Cruz, com a president de Vueling, el Sr. Francisco Reynés, CEO d’Abertis, el Sr. Juan Lazcano, president de la Confederación Nacional de la Construcción, el Sr. Juliàn Nuñez, presidente de Seopán.
Del món professional i universitari, el Sr. Jordi Sargatal, el Sr. Germà Bel, el Sr. Francesc Robusté, el Sr. Fernando Gutiérrez de Vera, Sr. Toni Berkeley, el Sr. Daniel Bischof, el Sr. Victor Schoenmakeri, el Sr. Francisco Perez, el Sr. Josep Dolz, el Sr. Mateu Turró i el Sr. Enrique Castillo i molts altres experts en transport, economia, ecologia i finançament d’infraestructures.
A més la Fundació també promou activitats formatives de tercer cicle. En l’actualitat organitza i patrocina dos Màsters de Gestió d’Infraestructures, un d’àmbit nacional en col•laboració amb la UPC, i un altre d’internacional amb l’esmentada universitat i la Universitat del Pacífico de Lima.
El Cercle, mercès a l’esforç dels seus patrons, col•laboradors i entitats conveniades, és ja el fòrum de referència pel debat entorn a les infraestructures catalanes.
La seva vocació d’obertura, transversalitat i rigurositat en el tractament de les qüestions més punyents és el millor referent de cara a augmentar la continuïtat d’un instrument al servei del progrés de Catalunya