La Cambra de Comerç i el Cercle d’Infraestructures han organitzat, una nova sessió dins de la programació anual que realitzen conjuntament ambdues entitats al voltant de diverses problemàtiques que afecten la competitivitat de les empreses. En aquest cas la trobada ha estat centrada en la realitat de la xarxa ferroviària a la demarcació i ha comptat, entre els ponents, amb el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Pere Padrosa; el delegat al Camp de Tarragona de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, Daniel Pi; i el tècnic de la càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, Josep Maria Piñol.
Durant les més de dues hores de debat s’han analitzat diverses realitats vinculades a la xarxa ferroviària amb especial atenció, entre d’altres qüestions d’interès, a les freqüències dels viatges, la ubicació de l’estació de l’Alta Velocitat, la qualitat dels combois de passatgers o els dubtes que planteja el Corredor Mediterrani amb només una via adaptada a trens d’ample europeu.
Capítol a banda ha estat l’anàlisi de les les infraestructures pendents a la zona i que constitueixen un dels principals greuges. És el cas, per exemple, del baixador de Reus-Bellissens, que donarà servei a la zona sud de la Ciutat on es concentren equipaments com l’Hospital Sant Joan, el campus universitari o el Tecnoparc. Pendent d’enllestir la redacció del projecte constructiu encarregat pel Govern i que, posteriorment, posteriorment, s’haurà de traslladar a Foment. Una instal·lació que esdevé estratègica atenent que pot registrar una demanda propera al milió de passatgers cada any.
La Cambra ha aprofitat la sessió per refermar el seu compromís amb la demanda de la construcció de l’Estació Intermodal Central del camp de Tarragona, situada a l’aeroport de Reus. Una demanda que compta amb el suport explícit de nombroses institucions i entitats de la zona conscients de la importància que pot tenir la nova infraestructura a l’hora de relligar el trànsit ferroviari a la Costa Daurada.